8- 14 MART-DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI

Sağlıklı beslenme ve düzenli spor koruyucu hekimliğin önemli bir bileşenidir. 8-14 mart tarihleri arasında düzenlenen etkinlikler ile aşırı tuz kullanımının sebep olabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekilmektedir.

DİYAHED üyesi aile hekimleri olarak çok önemli bir sorun olan aşırı tuz kullanımının kısıtlanması gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz.

Gerekli miktarda kullanılınca vücudumuz için gerekli olan tuz, fazla miktarda kullanılınca başta yüksek tansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununa sebep olmaktadır.

Fazla tuz alımını kısıtlayıp doğru bir beslenme ile sağlıklı bir yaşam mümkündür.

  • Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz.
  • Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz.
  • Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı %15 azaltılabilir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz.
  • Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz.